vineri, 31 martie 2017

Pizza, pizza, pizza

Am primit sacul cu faina Caputo si imediat am pus-o la treaba...diferenta de la cer la pamant intr o faina " de pizza " si  Caputo - la dospire de 24h la temperatura camerei. Isi merita banii...data viitoare incerc 5 Stagioni :)  

In ordine: rosii, busuioc + 5 formaggi; rozmarin; pesto de leurda :)














miercuri, 22 martie 2017

Aventura continua...paine cu maia, fara gluten, numai din ingrediente naturale....astazi paine tip " Pumpernickel "

Am reusit sa reduc un pic umiditatea aluatului, atat cat sa fie la fix pentru o paine tip Pumpernickel...ca aspect, textura, chiar si gust...e ceea ce trebuie si pentru ca se mai poate si taia felii foarte subtiri fara sa se sfarame sau sa lase firimituri, painea asta are deja fani in familie ;)

Ca de obicei...hand made, fara gluten, fara drojdie de panificatie, fara praf de copt, fara bicarbonat de sodiu, fara lapte, fara ou, fara grasimi adaugate, fara zahar, miere sau melasa, fara E-uri, fara aditivi, fara conservanti, fara coloranti, fara gume, fara dextroza, fara soia, fara Hydroxypropyl methyl celuloza










luni, 20 martie 2017

Paine cu maia...fara gluten. Home made. Hand made. 100% din ingrediente naturale

Publicam in Decembrie, fisa analizei care arata ca o paine cu maia fermentata 16 ore, contine inca gluten, mai putin da' totusi contine, deci clar nu e recomandata spre a fi consumata de cei care au diferite grade de intoleranta la aceasta proteina din cereale.

Punanadu-ma oarecum in pielea lor ( desi mi-ar fi f. greu - eu fiind un mare mancator de paine ), mi-am pus problema ( am mai intrebat pe unu' si pe altu' )... bine, si atunci ei ce fel de paine mananca ? 
Apoi m-am uitat pe etichetele catorva paini fara gluten care se gasesc prin comert. 
In primul rand am ramas socat sa vad ce preturi au ( spunea cineva din Elvetia ca daca vrei sa mananci fara gluten in Romania, tre' sa fi milionar )...apoi am constatat ca 99.99 % din ceea ce se vinde, provine din import ( d'aia or fi asa scumpe ). Si nu in ultimul rand, am ramas oripilat de ingredientele trecute pe etichetele acestor paini ( si probabil si a celorlalte produse fara gluten ), astfel ca cei ce nu au de ales si trebuie sa manance fara gluten, nu prea au multe optiuni si sunt practic obligati sa manace o gramada de alte subproduse, pe care nu ma indoiesc ca altfel le-ar evita cat pot ( in general E-uri nocive , gume, grasimi, ca sa nu spun ca cele mai multe contin lapte, oua, zahar si bineinteles omniprezenta drojdie de panificatie )...adica scapi de una si dai in alta... 

Starnit de aceasta intrebare / stare de fapt dar si de mail-urile si mesajele pe care le primesc si care ma intreaba de painea fara gluten, am decis sa accept aceasta provocare si sa incerc sa fac o paine buna fara gluten....bineinteles ca fara toate cele pe care le-am mentionat mai sus ( E-uri si in general aditivi, coloranti, afanatori, gume, agenti de ingrosare sau alte prostii cu nume greu de pronuntat si desprinse din tabelul lul Mendeleev - multe prezente dealtfel si in multe din painile din cereale cu gluten dar si fara lapte, oua, zahar, grasimi ), si in general din cat mai putine ingrediente posibil si desigur, cu maia :D

Asa ca m-am apucat de citit si dupa o prima incercare care a avut ca rezultat o paine...acceptabila ( dupa standardele mele ), a doua a fost mai ok, insa cu un aspect care trebuie imbunatatit major si anume....umiditatea. Painea are un miez foarte umed ( a tinut proaspata ~ 10 zile ) si de aceea destul de lipicios...dar, mai lucrez. 

O sa postez si urmatoarele incercari si sper sa reusesc sa fac o paine buna fara gluten, care sa poata fi facuta usor acasa, la un pret acceptabil si care sa nu aiba toate ingredientele dubioase din painile sau premixurile fara gluten din comert...va tin la curent !